Over de residentie

LET OP: de residentie is afgelopen. Wel kun je nog altijd de enquete invullen op deze website. Op andere manier contact opnemen (per mail of sociale media) is ontzettend gwenst. Iedereen is nog steeds uitgenodigd zijn/haar/diens beeld van Nederland anno 2045 te delen.

Bij Productiehuis Theater Rotterdam heb ik de mogelijkheid gekregen een onderzoeksresidentie te doen ter voorbereiding op het schrijven van het theaterstuk. De voorstelling NEDERLAND, een teleurstellend kutland in Europa zal zich afspelen in 2045. Voor ik verhalen, personages en dramatische ontwikkelingen kan bedenken is het dus belangrijk om goed na te denken over hoe Nederland er over +/- 25 jaar bij ligt.

Dat roept vooral veel vragen op. Bijvoorbeeld: bestaat de publieke omroep nog? Hoe wekken we onze energie op? Met welke valuta betalen we? Hoe ziet het straatbeeld eruit? Is de mobiele telefoon vervangen door een smartlens? Hoe volgen onze kinderen onderwijs? Zijn we op de werkvloer vervangen door robots? Rijden we in zelfsturende auto’s? Eten we vlees dat in laboratoria wordt gekweekt?

Maar ook vragen die groter zijn dan Nederland, zoals: bestaat de EU eigenlijk nog? Hoe gaat het met het koloniseren van planeet Mars? Wie is de president van de Verenigde Staten? Hebben we de 3e wereldoorlog al meegemaakt?

Om de wereld ‘Nederland in 2045’ te scheppen, waarin het stuk zich uiteindelijk gaat afspelen, heb ik jouw hulp nodig. Hoe denk jij dat Nederland er in die tijd uit ziet? En hoe zijn we daar gekomen? Waar hoop je op en waar ben je bang voor? In de installatie Groeten aan (het Nederland van) de toekomst kun je me helpen door jouw ideeën, fantasieën en voorspellingen over de toekomst te delen.

Naast dat ik al dit materiaal gebruik om vooruit te kijken, wordt alles ook opgesloten in een tijdscapsule die in 2045 open gemaakt zal worden. Het materiaal is dan opnieuw te gebruiken, maar dan om terug te kijken naar het verleden.

Deze onderzoeksresidentie duurde van 13-2 t/m 27-3 in de hal van Theater Rotterdam, locatie Rotterdamse Schouwburg

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: